Det jeg spiser nå: Aubergine


Hei, Reader.

Det var med tungt hjerte vi denne uka besluttet å avlyse høstens matreise. Vi har rett og slett ikke solgt nok til at det kan gå rundt.

Etter venteliste for to år siden og ekstratur i fjor, er det bare å spekulere i hvorfor, men det er nærliggende å tro at prisen ble for høy for mange i år.

Vi har gjort det vi kan for å holde prisen nede uten å kompromisse på kvalitet. Turen vår koster f.eks. bare halvparten av det tilsvarende engelskspråklige reiser gjør, og tilbakemeldingen fra gjester har vært at de har fått veldig mye for pengene.

Men kombinasjonen høy tyrkisk inflasjon, sterk lira og svak krone får vi dessverre ikke gjort noe med. Som en av verdens aller mest populære reisemål, er ikke Istanbul lenger en billig destinasjon. Derfor ble også vår matreise dyrere i år enn i fjor.

Vi håper fortsatt å sette opp nye turer neste år. Før det kommer vi til å snu hver stein en gang til, og kanskje aller viktigst: Krysse fingrene for at prisutviklingen lokalt og valutamessig går vår vei (økonomiske reformer er i alle fall satt i gang).

Samtidig må vi nok alle innse at tiden med superbillige reiser nok er forbi, i alle fall for en stund. Vi vil uansett bare legge ut nye turer hvis vi er sikre på at vi kan tilby en pris som gjør at også fremtidige gjester vil føle at de får veldig mye for pengene når de reiser hjem igjen.

→ Var du blant dem som vurderte tur i år, men valgte å stå over?
Vi hører gjerne fra deg om hvorfor. Helt frivillig, selvfølgelig, men nyttig for oss å vite i planleggingen videre! Bare svar på denne mailen.

→ Skal du reise til Istanbul på egen hånd?
Sjekk ut mine anbefalte restauranter.

Et innblikk i hverdagsregnskapet i Istanbul

Kanskje lurer du nå på hva denne kombinasjonen av inflasjon og valuta betyr i praksis for oss som bor i Istanbul?

Ifølge Nordea er Tyrkia blitt 57% (!) dyrere for nordmenn det siste året. Rapporten fikk meg til å ta en titt på gamle kvitteringer. Jeg kjenner jo prisutviklingen i lira. Men hvordan har utviklingen vært målt i norske kroner? Ganske dramatisk, faktisk:

  • 1 liter melk: 15,60 kr i 2022 → 25,40 kr nå
  • 300 g modnet lokal ost: 31,05 kr → 75,20 kr
  • 650 g kyllingfilet: 70,15 kr → 137,30 kr
  • 500 g lammedeig: 35,80 kr → 132,80 kr

Og sånn fortsetter lista, med omtrent dobbel pris på det meste i forhold til for to år siden. Målt i tyrkiske lira er økningen enda større. Jeg trenger vel knapt fortelle at det merkes veldig godt på lommeboka – også for oss som har inntekter i andre valuta enn tyrkiske lira. Selv om det fortsatt er billig å handle sesongens frukt og grønt på markedet.

Samtidig er Istanbul en av de store verdensbyene. I tillegg til den fantastiske historien og kulturen, har byen alt du kan forvente av en moderne storby. På listen over steder du bør besøke minst én gang i livet, bør Istanbul ligge veldig høyt!

Fra det perspektivet er det ikke urimelig at prisnivået for en vestlig livsstil nå ligger på nivå med europeiske storbyer. Men det er selvfølgelig tøft for lavtlønte, og også vi andre kjenner daglig på at inntektene ikke rekker like langt som før.

Et lite innblikk i en annen del av hverdagslivet i Istanbul enn jeg pleier å dele til vanlig. Men når inflasjon og valutakurs er høyaktuelle tema også i Norge, tenkte jeg det var interessant med et blikk fra en annen del av verden!

Men nå, over til oppskriftene!

Ukas tema: Aubergine!

Ukas oppskrifter handler om dronningen av grønnsaker i Midtøstens kjøkken. Aubergine!

Når noen nordmenn er skeptiske til aubergine, handler det nesten utelukkende om at de ikke har fått den tilberedt på ordentlig vis. Aubergine følger nemlig andre spilleregler enn grønnsaker flest!

Aller viktigst er å tilberede den til den er helt myk. Det er mange veier dit, og også flere triks som gjelder for å få det beste ut av den.

I ukas utgave har jeg samlet ekstra mange oppskrifter, samt to artikler om å lykkes med aubergine. En med litt bakgrunn og grunnleggende tips (som er gratis), og én med fem mer poengterte tips for å lykkes basert på mine snart 10 år som matskribent i Tyrkia (for medlemmer).

Med alle gode hilsener fra Istanbul, og med ønsker om ei flott sommeruke ☀️

Vidar


Med sommerferie fra nytt innhold mens jeg skriver på ny bok, har jeg hentet frem noen flere diamanter fra arkivet på over 170 eksklusive oppskrifter, artikler og Masterclasser. ​Denne uka: Noen kjøkkentips 👨‍🍳 og et par nydelige oppskrifter.

5 tips for å lykkes med aubergine ➕

Les artikkelen

12 kjøkkentips ➕

→ Del 1: Løk, tomat og rigide regler
→ Del 2: Salt, smak og sanser
→ Del 3: Skjærefjøl, krydder og hvitløk
→ Del 4: Mål, heving og surdeig

Chebureki/Çiğ börek ➕

Få oppskriften

Adana smashburger ➕

Få oppskriften


Godbiter fra arkivet på Et kjøkken i Istanbul og mine bøker.

Aubergine: Alt du trenger vite

Les artikkelen

Aubergine med spisskummenyoghurt

Få oppskriften
→ Du finner også oppskriften i Hummus & granateple

Patlıcan soslu (Aubergine i tomatsaus)

Få oppskriften
→ Du finner også oppskriften i Hummus & granateple

Banjaan borani (Afghansk aubergine med yoghurt) ➕

Få oppskriften

Hummus med ovnsbakte grønnsaker

Få oppskriften
→ Du finner også oppskriften i Aubergine & tahini

İmam bayıldı (Fylte aubergine)

Få oppskriften
→ Du finner også oppskriften i Aubergine & tahini

Musaka (Tyrkisk moussaka med aubergine & kjøtt)

Få oppskriften
→ Du finner også en videreutviklet oppskrift i Aubergine & tahini

Kyllinggryte med aubergine

Få oppskriften


⭐️ VB+ medlemskap

​Som medlem av VB+ (tidligere Meze+) har du full tilgang til alt på Et kjøkken i Istanbul, inkludert reklamefri lesning. Her er noen nyttige lenker:

Logg inn på Et kjøkken i Istanbul
Administrer ditt medlemskap


❤️ Likte du nyhetsbrevet?

Videresend til en venn og tips dem om at de kan melde seg på her.

Følg megInstagram hvis sosiale medier er din greie.

Støtt mitt arbeide ved å bli medlem eller kjøpe mine bøker.

Vidar Bergum | Meze AS
Frysjaveien, Oslo, 0883
Betingelser | Personvern

Administrer medlemskap
Innstillinger for nyhetsbrev | Meld av nyhetsbrev (NB! Avmelding av nyhetsbrev avslutter ikke medlemskap)

background

Subscribe to Få 6 unike oppskrifter i innboksen hver søndag